Pjuskepusen

Pjuskepusen

Foto: Tiril Taran Brosveet

Hils på Pjuskepusen. Hun er en steintøff katt, som har fått lære hvor vanskelig et liv på gata kan være. Så vanskelig…at det har satt sine dype spor. Hver dag har vært en kamp…om å finne mat. Smart som hun var, bosatte hun seg i et lite forfallent skur…rett i nærheten av et bakeri og en pizzasjappe. Det kan ikke ha vanket mange godbiter på henne, for da vi endelig fikk fatt på Pjuskepus…var hun bare skinn og bein.

LANG HISTORIE – KORT FORTALT
For ett år siden hadde jeg en nydelig hokatt som jeg måtte omplassere, grunnet allergi for datteren i huset. Heldigvis kom hun til noen gode mennesker jeg kjenner. Jeg fikk stadig bilder og oppdateringer på hvordan det gikk med henne. Hun het Alva…og senere Lilly.

10456416_10152109182391076_4697551730657182855_n

En dag i fjor sensommer…forsvant Alva/Lilly fra sitt nye hjem. Siden da har vi lett og lett…publisert bilder i «savnet» – grupper…og ingen Alvapus å finne.

SÅ RINGTE TELEFONEN
Den 9 april. Noen hadde sett en pus som lignet veldig på Alva. Hun ble observert gående over veien…sliten og apatisk. Hun reagerte hverken på at biler måtte bråstoppe…eller at de tutet på henne. Hun var på jakt etter mat. Hver dag ble hun observert utenfor bakeriet….på trappen der…i åpningstidene. Kanskje hun fikk en godbit i ny og ne? Eller så håpet hun på å få det.

JAKTEN PÅ PJUSKEPUS
Den startet samme dagen jeg fikk telefonen. Min datter og jeg dro avgårde, for å se om vi kunne se…om det var Alva. Det tok ikke lange tiden, før den dukket opp. Der og da…i det lille glimtet jeg fikk av den, var det nærmest umulig å fastslå om det var Alva….på grunn av tilstanden den var i.

FOTO: Tina Beate Granholt Staveli - en engasjert hjelper.

FOTO: Tina Beate Granholt Staveli – en engasjert hjelper.

Som dere kan se på bildet, er denne pusen tydelig i dårlig forfatning. Hun er tynn, og pelsen er forferdelig. Vi bestemte oss der og da, uansett om det var Alva eller ei…denne pusen måtte få hjelp. Vi dro hjem, og engasjerte folk i området…til å holde øye med, og observere pusen.

Det var ikke måte på, hvor mange som engasjerte seg. Det var overveldende. Vi fikk stadig meldinger om hvor den ble observert, når på døgnet…og bilde, som dere ser over her. Vi fikk også vite hvor den holdt til hen. Ingen av oss har ord for hvor takknemlig vi er…for all hjelp vi har fått. Neste dag dro min datter og jeg opp igjen, uten å se snurten av den. Vi satte ut litt mat og vann, snakket med et par naboer som skulle følge med. Neste dag deretter så vi heller ikke snurten av den. Vi fortsatte å sette ut mat. Fjerde dagen kunne vi ikke reise opp, men en venn av oss satte ut mat og vann. Vi fikk melding om at den var observert å spise maten, heldigvis.

PJUSKEPUS I BOX
Femte dagen fikk vi fatt på en kattefelle, gjennom hun som hadde overtatt Alva…som igjen fikk låne den av Dyrebeskyttelsen. Vi dro opp, satte den ut…og ventet. Da det nærmet seg fem timer…ga jeg nesten opp. Duften av nygrillet kylling lokket ingen pus frem. Men til slutt kom den luskende…og det tok ikke lange tiden, før den var i fella.

Pjuskepusen
PJUSKEPUSEN ER IKKE ALVA
Det fant vi ut hos dyrlegen. Alva var sterilisert, det er ikke Pjuskepus.

HELSETILSTANDEN
Pjuskepus har virkelig hatt det tøft. Hun er underernært, mister pels, sår på kroppen og under potene. Putene under der var så betente….at den ene puten hadde sprekt…og puteinnmaten (eller hva det var)….tøt ut. Hun har betente øyne, nesen renner…og ørene proppfulle av midd. Hun får nå antibiotika og smertestillende.

Om du ønsker å følge med på hvordan det går med Pjuskepus
…og er på facebook…kan du lese alt om behandlingene og fremgangen i denne gruppa. Ellers blir dette blogginnlegget veldig langt.

PJUSKEPUS <3

HVORFOR NAVNET PJUSKEPUS
Vel, det er ikke navnet hennes…men heller et begrep.
Et begrep på utsultede katter som ser skikkelig shabby ut. Det finnes en liten historie….bak dette begrepet også.

Pjuska

MØT PJUSKA
Hun er årsaken til mitt begrep «Pjuskepus».
For en del år siden hadde vi åpne dører, det var sommer. Mine to katter sprang ut og inn som de ville. Jeg var på jobb, og min daværende samboer var hjemme. Han reagerte plutselig på voldsom spising av kattemat på kjøkkenet. Han rakk akkurat å se en tynn, bitteliten grå strek….forsvinne ut døra.

Vi fortsatte å holde dørene oppe, og satt nærmest på vent. Når den dukket opp, greide vi å få denne lille streken til å springe andre veien…inn i stua. Den gjemte seg selvsagt på de umuligste stedene å få fatt på den….og etter å nærmest ha ommøblert stua, fikk vi endelig tak på den.

VILL KATTUNGE
Ikke gamle knøtten. Den var så tynn, at vi kunne telle beina i den lille kroppen. Vill som hun var…gikk det ikke å ha henne løs, da hun gjemte seg overalt. Kanskje ikke så rart…med to voksne hannkatter og oss i hus. Jeg måtte tilslutt sette henne i ett kattebur. Jeg satte buret midt på stuegulvet, så hun først ble vant til alle lydene, og de to nysgjerrige herrepusene, som stadig var borte og luktet på buret. Det var et stort bur, som rommet både en liten soveplass til knøttet, en bitteliten kasse, mat og vann.

Vi tok henne ut flere ganger om dagen, og nærmest «tvangkoste» henne. Det tok litt over en uke…så var hun temmet, og i full firsprang rundt hele huset….på jakt etter halene til herrepusene. Hun la på seg, ble stor og fin pusefrøken….trygg og glad.  Min daværende samboer tok henne med seg på sitt flyttelass…da vårt forhold gikk over til å bli bestekompiser. Pjuska forble en glad katt…som fikk nydelige kattunger, til tross for p-piller i påvente på sterilisering. Pjuska ble hetende Pjuska…og desverre ble hun etterhvert veldig syk, og døde fra oss.

TILBAKE TIL PJUSKEPUSEN
Mange har engasjert seg i saken. Utrolig mange. Vi er altså så takknemlig for alle som har bidratt. Min datter Renita opprettet egen facebook-gruppe for Pjuskepusen…da mange gjerne ville følge med på hva som videre skjedde med pusen. En nydelig venn jeg har….Anika, startet kronerulling.

Les mer om alt dette i denne facebook-gruppa:

PJUSKEPUS <3

PJUSKEPUS SKAL FÅ NYTT NAVN.
Jeg har tatt henne til meg. Denne nydelige pusen, så tillitsfull, så vakker og god…hun forblir hos meg. Navn er ikke bestemt ennå…men det vil komme til meg, når det dukker opp. Min datter som egentlig er allergisk, engasjerer seg mye i saken, og har stort hjerte for dyr. Hun skal nå flytte…så allergien blir ikke et stort problem lenger, og det ble mulig for meg å beholde henne.

Er hun ikke vakker?

Foto: Tiril Taran Brosveet

Foto: Tiril Taran Brosveet

Dette innlegget ble langt likevel. Det er nærmest umulig å skrive ett kort innlegg om noe man virkelig brenner for. Grunnen til at jeg har lagt dette innlegget i «Inspirasjon» – kategorien…er fordi jeg håper denne historien kan være til inspirasjon for andre…å bli mer observante på dyr i nød.

Denne pusen (Pjuskepusa)…ble etter hva jeg har forstått, observert både titt og ofte – før jeg fikk denne telefonen. Det er så mange der ute, spesielt katter…som er i lignende situasjoner…uholdbare situasjoner…som lider. Det er også mange…som kanskje ikke vet hvordan man skal håndtere dyr som er i nød, som kvier seg for å ta på seg ansvaret? Dette er første gangen jeg har tatt på meg en katt som trenger sykepleie…og medisinering. Noen bekymringer har det vært, men slik det ser ut nå, så går det riktig vei….bedringens vei.

En ting er helt sikkert….etter flere erfaringer med hjemløse katter:
En mer hengiven, tillitsfull, trofast, omsorgsfull og kjærlig venn….enn en katt du har reddet fra et smertefullt liv som hjemløs/villkatt….skal du lete lenge etter. Alt handler bare om å gi dem nok tid, masse kjærlighet og omsorg…for å vinne tilliten.

varmehilsner

 

2 Comments:

  1. Tina Beate Granholt Staveli

    Wow, så godt å se at hun får det bra hos deg! 🙂 dere stod virkelig på for denne Pjuskepusen.

    • Hjertelig takk Tina. Takk selv…for bilde og hjelpen du bidro med <3 Nå har Pjuskepusen fått navn. Hun heter Elvina og koser seg nå ute i det fri, og ser ut til å ha slått seg til ro her hos oss. Hun er ute hele dagen her i hagen og nærområdet, og kommer inn for å sove på soffan om nattan 🙂

      Stor takk til alle som bidro til å hjelpe…ELVINA <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *