Jeg flekker tenner

Jeg flekker tenner

Illustrasjon: © Ramona .S. B. Olaussen – Snøravn Design

Nå skal jeg gjøre noe som skremmer vannet av meg. Noe som jeg lenge har ønsket å holde skjult, og på den måten forsøkt å fortrenge. Eller kanskje er det fordi jeg skammer meg, selv om jeg vet innerst inne, at det ikke er noe å skamme seg for. Men tenk, tenk om folk ikke forstår?

DETTE ER MEG
som aldri bryr meg om hva folk sier, unntatt denne ene «lille» tingen, som for meg er så stor og omfattende, at det går løs på min livskvalitet, hver eneste dag.

NÅ SKAL JEG FLEKKE TENNER
Det er akkurat hva dette handler om. Tenner! Jeg husker så altfor godt barneskoletannlegen. Jeg ble som alle ropt opp når det var min tur, av en hyggelig dame, som skulle følge meg inn til tannlegen. Disse menneskene med frakker, munnbind og bor ble min største skrekk med tiden. Jeg har mang en gang vridd hodet og tenkt, prøvd å minnes, men kan rett og slett ikke huske at jeg hadde tannverk eller problemer med tennene. Likevel ble det boret flittig, og hullene fylt igjen med amalgam. Det er litt rart i grunn, for når det kommer til det å huske smerter som liten, glemmer jeg aldri de gangene jeg hadde mellomørebetennelse, og hvor vondt det var.

TANNLEGESKREKKEN FORBLE ET FAKTUM
Frykten fikk sitt harde grep om meg, noe som endte med at jeg holdt meg unna alt som het tannleger i mange år. Det skulle jo selvfølgelig vise seg å ikke være så lurt. Det ble til att man ventet til smertene ikke lengre var holdbare, og hastetime ble bestilt. Når tannsmerter kom, så var det mest i de gamle fyllingene. De ble betente og gamle fyllinger ble erstattet med nye.

EN DAG TOK JEG MOTET TIL MEG
Jeg ville så gjerne ta tak i det, stramme meg opp og møte frykten, for så å få bakoversveis over prisene. Jeg hadde jo ikke råd. Når jeg fikk fikset en tann med gammel fylling, ble den ikke fikset ferdig, før neste fylling skapte problemer. Jeg ga til slutt opp. Kostnadene ble for store, og jeg mistet motet til å fortsette, en lang stund. Jeg har byttet tannleger ofte, fordi noen var hardhent, som ikke er en bra kombinasjon for en som er livredd. Noen andre har vært veldig bra, men etterhvert ble det bare flaut, når jeg ikke kunne møte opp, fordi jeg ikke hadde råd.
 

En gang fikk jeg høre at jeg måtte pusse tennene bedre. Jeg forsikret tannlegen om at jeg pusset tennene godt hver dag, med fluor. Da fikk jeg beskjed om å pusse til jeg blødde, fordi det skulle rense tannkjøttet. Det var visst blitt en liten antydning til betennelse i tannkjøttet.

 

JEG PUSSET TIL JEG BLØDDE
Etterhvert skjedde det noe rart. Tannkjøttet trakk seg opp, og en tann flyttet på seg. Ble stående litt ut. Jeg blødde stadig, og etterhvert kom betennelser på rekke og rad. Jeg fikk diagnosen periodontitt, ganske aggresiv en også, i forhold til min alder. Jeg kom til spesialist. Der fikk jeg beskjed om at jeg hadde pusset i stykker både tenner og tannkjøtt, og dem første til å forstå, at jeg ikke hadde slurvet med tannpleien. Mange som meg, hadde pusset i stykker tenner og tannkjøtt.

PLUTSELIG FALT NOEN BITER PÅ PLASS
For ett år siden fikk jeg diagnosen «Sjøgrens syndrom». Det er en sykdom som blant annet gir munntørrhet, noe som fører til at man får lettere hull enn andre. Denne diagnosen har jeg tydeligvis hatt fra jeg var barn, men ble ikke fulgt opp. Hverken jeg eller min mor visste om dette, før legen min i fjor begynte å undersøke journalene mine, grunnet andre helse-årsaker. Uansett, denne diagnosen gjorde at mange brikker falt på plass, og jeg forsto plutselig bedre hvorfor jeg hadde mer trøbbel med tennene enn andre.

JEG ØYNET ETT HÅP
om å få refusjon, så jeg endelig kunne få muligheten til å fikse opp i de gamle tannproblemene, som har forfulgt meg siden barneskolen. Jeg trodde dette skulle bli den endelige løsningen. Men så enkelt skulle det ikke bli. Tannleger må nemlig ta egne prøver, for å finne ut om du har munntørrhet eller ikke. Dette ble så gjort, og jeg fikk konstatert munntørrhet. Men, dette gjaldt såvisst ikke for gamle hull, altså før spyttprøven ble tatt. Det gjelder kun for nye hull.

HVORFOR VELGER JEG Å DELE DETTE MED DERE?
Denne historie som jeg egentlig ikke ønsker at noen skal vite om, fordi anklagelsene om at dårlig tannhelse kommer av dårlig tannstell, henger ennå sterkt i meg.  Jeg velger likevel å møte frykten ansikt til ansikt, dele den, fortelle åpent om den, og fordi det er så mange der ute som har det akkurat som meg.
 

Vi, som alltid smiler med lukket munn. Eller som må holde seg for munnen ved hvert smil. Det er mange med meg, som går med smerter hver eneste dag, fordi de ikke har råd til å gjøre noe med det. Alle de som har mistet tenner, eller bærer på redselen for å miste tenner. Som ikke kan spise ordentlig, fordi tennene kan knekke eller det gjør vondt. Tannhelse burde være like viktig som annen helse. Fordi alle fortjener å kunne smile av hjertens lyst.

 

HAR MAN F.EKS TANNKJØTTSYKDOMMEN PERIODONTITT…
har man flere grunner til å være engstelig. Foruten å være redd for å miste tennene, eller ha økonomiske bekymringer rundt tannlegeutgifter, er det også andre og mer alvorlige helsemessige utfordringer, som gir grunn til engstelse. Periodontitt er en betennelse i tannkjøttet. Det har nå vist seg at betennelser i munnhulen, øker sjansen for å få slag eller hjerteinfarkt.
 

Jeg er fortsatt en av de heldige, som slipper å holde meg for munnen når jeg smiler, eller som har begynt å miste tenner. Men frykten er der, hver eneste dag, fordi periodontitt jeg har, er så aggressiv.

 

OM NOEN FORTSATT VELGER Å TRO…
at dårlig tannhelse er bare forbeholdt de som gir blaffen i tennene sine, må bare fortsette å tro det. Vi som daglig sliter med tennene, som drømmer om en hverdag hvor man kan smile av hjertens lyst, uten smerter og skam. Uten å være redd for snikende kameraer, som fanger opp elendigheten, eller at andre skal tro du har dårlig tannhygiene, vet at det ikke er slik. De rundt oss, vet at det ikke er slik.

PENE OG FRISKE TENNER HAR BLITT EN LUXUSVARE
Samfunnet har dessverre lagt opp til at pene tenner er og forblir en luxusvare, som kun er forbeholdt de som har penger til det. De som sliter med tannhelsen av forskjellige grunner som dårlig råd, tannlegeskrekk og andre ting, blir bare sykere og sykere. Selvtilliten blir lavere og det er en kjent sak at mange sperrer seg inne. Tenner tilhører kroppen, og er en stor del av kroppen. Hvorfor er ikke da tenner anerkjent som en helsetilstand, når så mange går rundt med store smerter, hver eneste dag, uten å få hjelp til å dekke horrible kostnader?

EN FØLELSE AV UTLEVERING
Jeg føler meg litt naken nå. Men skitt auu. Andre har gjort det, ofte med verre ting. Kan dette hjelpe noen på ett eller annet vis, så er det vel verdt det. Det burde ikke være slik, at folk føler skam over en tilstand, de rett og slett ikke har råd til å gjøre noe med.

EN STOR TAKK TIL MINE NÆRE…
som vet at selv om jeg er utadvendt og ikke redd for så veldig mye, så vet de hvor mye jeg sliter med dette problemet. Det er godt, det er trygt, å ha noen rundt seg som forstår. Det er jeg dypt takknemlig for!

NÅ MÅ DET GJØRES NOE!
Mitt aller største ønske med dette blogginnlegget, er at flere blir med om å kjempe for å få tannhelse inn i folketrygden, slik at alle kan få råd til å pleie tennene sine. Enten du har hvite perler på snor, uten hull, eller du har smerter og tannproblemer, er din stemme viktig.

GRATIS TANNHELSE – TANNHELSEN INN I FOLKETRYGDEN
De jobber hardt for å få tannhelsen inn under folketrygden. Følg med dem på facebook. La oss sammen være medmennesker. La oss hjelpe titusenvis av nordmenn som sliter med smerter og dårlig selvtillit, grunnet dårlig tannhelse, som kommer av at tannhelsetjenester er for kostbart.


varmehilsner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *