Høysensitivitet- en ressurs

Høysensitivitet- en ressurs

Illustrasjon: © Ramona .S. B. Olaussen – Snøravn Design

Dette er noe jeg ofte har fått høre. «Du er overfølsom». Eller «Ta deg sammen, du er altfor snill, du må bli tøffere». Eller, «Du er som en østers og lukker deg inne». Det kommer fra de ca. 80%, som ikke har denne tilstanden, eller personlighetstrekk som det også blir kalt.

JEG VELGER Å KALLE DEN EN EVNE
Høysensitivitet er ikke spesielt utbredt, det anslåes at mellom 15 – 20% av verdens befolkning er høysensitive. Tilstanden har vært kjent i mange år, men har ikke fått noe særlig fokus. I Norge er det ikke mange som er bevisst på dette «personlighetstrekket». I dyreverden har biologer observert at enkelte dyr, alt fra fluer til aper, også er høysensitive.

HVA ER HØYSENSITIVITET?
Høysensitive mennesker har et mer fintfølende nervesystem, er mer sensitive, mer følsomme og mer mottakelig for inntrykk, fra omgivelsene rundt. Det vil si at man tar inn mer enn andre og opplever inntrykkene sterkere og mer intenst. Det kan være at man opplever lys, lukter, lyder, sine egne og andres følelser og sinnstemninger mer intenst enn andre. Høysensitivitet er ingen diagnose, snarere en ressurs.

GÅR MER I DYBDEN
Psykologen Elaine Aron startet forskning på høysensitivitet i 1991. Det viser seg at hjernen til høysensitive arbeider annerledes enn andres. Forskjellen ligger i at de høysensitive bearbeider informasjon på et dypere plan, som gjør at de er mer oppmerksomme på det underliggende i en situasjon. De oppfatter ofte detaljer, som andre ikke legger merke til og finner store og følelsesrike verdier i små ting, som et smil, en blomst, en sommerfugl, vakker musikk, osv.

HVA KJENNETEGNER HØYSENSITIVITET?
STERKE FORNEMMELSER
UTFORDRINGENE MED Å VÆRE HØYSENSITIV
HØYSENSITIVITET OG HELSEN
HØYSENSITIVITET ER IKKE EN PSYKISK SYKDOM
HØYSENSITIVE BARN
DOBLE DOSER

JEG ANBEFALER Å LESE DISSE ARTIKLENE OM HØYSENSITIVE BARN
Her finner du  ganske utfyllende informasjon om kjennetegn, tips og råd om hvordan å forstå og håndtere høysensitive barn.

Om HSP kan fått tilrettelagte forhold, forståelse og rom for å være den de er, kan høysensitive mennesker blomstre og utnytte sine mange ressurser. De er i enkelte land, svært ettertraktet i arbeidsmiljøet, for sine evner.

HSP ER IKKE MER SPESIELLE ENN ANDRE
Foreldre som har høysensitive barn, som er bevisst dette og som prøver å få tilrettelagt barnehage og skole for sine barn, har faktisk fått høre at «ditt barn er ikke mer spesiell enn andre barn». De møter altså ingen forståelse for denne tilstanden, fordi det er svært få i Norge, som er bevisst dette. Selvsagt er ikke HSP mer spesielle enn andre. Vi er ikke mer spesielle en de som har dysleksi, men de som har dysleksi eller annet, må få tilrettelagt undervisning, Det samme må HSP få. Det handler kun om aksept, forståelse og anerkjennelse på at noen rett og slett har en tilstand, som gjør oss mer sårbare i miljøer som ikke er tilrettelagt for oss.

JEG HÅPER DETTE VAR UTFYLLENDE INFORMASJON
Det er viktig med økt forståelse av HSP, enten det gjelder barn, voksne eller dyr.

FLERE LINKER:

  • Særlig sensitiv
    – Boka jeg anbefaler å lese, hvis man er høysensitiv eller har noen i familien som er det.

 

varmehilsner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *