Hjemmelaget fuglemat

Det er snart vinter og kulden er ikke langt unna. Det er på denne tiden av året, spesielt hvis det kommer mye snø, at våre fjærkledde hagevenner trenger litt ekstra omsorg. Det er vanskelig å finne mat og hvis det blir en tøff vinter, kan de møte den sikre død. Det vil vi gjerne unngå, og mange er flinke til å fylle opp fuglebrett med frø og annet. Mange gjør sikkert det jeg har tenkt å vise her også, men om ikke du har gjort det før…så finner du kanskje inspirasjon til å gjøre det.

Hjemmelaget fuglemat

Alle bilder: © Ramona .S. B. Olaussen – Snøravn Design

 

HJEMMELAGET FUGLEMAT
Det er både enkelt og billig å lage, og hjemmelaget fuglemat er veldig populært blant våre fjærkledde venner. Det ble gjort en undersøkelse hvor det ble hengt opp fuglemat fra forskjellige butikker og hjemmelaget. Dere trenger vel ikke gjette hva de likte best? Så kan man gjøre det hele økologisk, om det er viktig. Det er det for meg, iallefall.

OPPSKRIFT
Mitt barnebarn Lillegull og jeg laget disse her og mange flere på ett blunk. Litt klin må man regne med, men det er det verdt når man får slike dekorative og sunne fuglekolber.

VI BRUKTE
2 pk Delfiafett
Solsikkefrø
Quoina frø
Sesamfrø
Lettkokte havregryn

Jeg tok det jeg hadde av frø i skapet, men det går fint an å bare bruke solsikkefrø. Man kan bruke brødsmuler eller kakesmuler også. Det eneste man IKKE må bruke, er ingredienser med salt i. Da kan de bli dødssyke.

DU TRENGER
Former, vi brukte pepperkakeformer.
Hyssing til å henge dem opp
Pinne til å lage hull.

FREMGANGSMÅTE
Jeg smeltet delfiafettet i vannbad. Pass på hvis barna er med, det blir veldig varmt. Det kan godt stå å kjøle ned litt, før man blander i frøa. Vel, bland i frø og annet, til du får en tykk masse. Hvis du bruker lettkokte havregryn, kan det godt stå å svelle litt før massen puttes i formene.
Så er det bare å fylle opp formene, lage hull og sette til avkjøling. De kan gjerne stå nattan over.

Hjemmelaget fuglemat

De blir både dekorative og de bidrar til masse liv i hagen. Kanskje dompapen tar seg en tur innom også, med sin vakre røde drakt. Det er iallefall garantert at du får mange fine fugler å se på, når du henger ut mat. En del av fuglene du kommer til å få besøk av, er å finne under fotogalleriet …eller her.  Småfugler i hagen

 

varmehilsner

4 Comments:

 1. Tone Veiulfsen Østbye

  Kjempekoselig. Men det er nok viktig at havregrynen er svellet ferdig ellers får de vel fryktelig vondt i de små magene sine. Jeg har hørt at fugler ikke skal ha havregryn ? Men jeg er ingen ekspert på fugler, liker de bare veldig godt, mater de og tar bilder av de

  • Heisann Tone. Jeg leste meg frem på dette med havregryn, og i følge ornitologer og andre fuglekjennere er det ikke farlig, siden de raskt fordøyer maten. Det kan være uansett lurt å bruke lettkokte havregryn. Jeg lot blandingen stå og svelle litt, før jeg la det i formene.

  • Tone Veiulfsen Østbye

   Var visst ikke farlig med havregryn, måtte Google på det. Fuglene hakker bare biter av det de skal ha. Så da blir det å lage slike tenker jeg

   • Så flott 🙂 Det er en fantastisk opplevelse å ha dem i hagen. Du trenger heller ikke bruke havregryn, det holder fint med solsikkefrø og andre frø. Lykke til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *