Har du kontroll på energien din?

Har du kontroll på energien din?

Illustrasjon: © Ramona .S. B. Olaussen – Snøravn Design

Tenker du noen gang over hvordan du bruker energien din? Eller hvordan vår energi påvirker oss selv og andre? Vet du hva som gir deg energi når du trenger det eller hva det er som tapper deg tom? Det er hva jeg ønsker å snakke om i dette innlegget. Forståelsen og bruken av energi, samt å dele teknikker som har vært nyttige for meg.

ALT ER ENERGI
Når vi løfter kaffekoppen til munnen, bruker vi energi. Når vi blir sinte, øser vi ut masse energi. Når vi får en klem blir vi fylt med god energi.  Mat gir energi, som vi trenger for å kunne bevege oss og holde oss friske. Vi er omgitt av energier hele tiden. De forsvinner aldri, men de bytter form. Det betyr at vi selv kan forandre på energier. Fra positivt til negativt, og omvendt.

VI BLIR PÅVIRKET
Foruten av vi blir slitne og tappet for kraft, ved for lite søvn, sykdom, depresjon, uoverensstemmelser, og andre negative hendelser i livet…er det mye mer som påvirker oss og vår hverdag. Et møte med en glad og positiv person, får oss selv til å bli glad og vi smiler. En person som gir oss ros eller kompliment, får oss til å føle oss bra, og vi stråler. Her snakker vi om gode vibber…gode energier som fyller oss opp og vi blomstrer.

Når vi møter en sur og negativ person derimot, blir alt omvendt. Vi merker fort at vi blir slitne, usikre og ukomfortabel. Spesielt hvis de kritiserer eller rakker ned på oss. Noen kalles for energityver. Det er ofte mennesker som lever et liv fylt med mye negativitet. Det kan være de er syke, deprimerte, har havnet i en vanskelig periode, eller rett og slett er negative i seg selv. Etter et besøk hos disse, kryper man nærmest ut døra, helt utslitt og tom.

VI MÅ BLI MER BEVISST
Ved å finne ut hvordan vi bruker og ikke bruker energien vår, kan vi åpne en ny verden. Vi er lik et batteri, som øser ut masse kraft når vi er fulladet. Gjerne i hytt og pine, hvis vi ikke er klar over hva vi bruker kraften vår på. Glemmer vi å fylle oss opp underveis, blir vi til slutt tom for strøm. Det er da vi kan oppleve gradvis å bli slitne, motløse…alt blir et ork og veggen er ikke langt unna når lampen starter å blinke rødt. Det er nemlig begrenset hvor lenge reservebatteriene fungerer.

VI MÅ HA ENERGI
De fleste hverdager består av familie, barn, livspartner, venner, jobb, hus og hytte, aktiviteter som trening og hobby, kjæledyr og annet. Det i seg selv er energikrevende, men det er slik livene våre som regel er bygget opp. Spørsmålet er nok heller derfor…hva mer bruker vi kraft på i hverdagen?

Gjør ting andre egentlig fint kan gjøre selv? Engasjerer oss i andres problemer, som kun kan løses av vedkommende selv? Ofrer vår egen fritid så andre skal få fri? Utfordringene er mange. Det er helsemessig nødvendig for oss, å skille ut hvem som trenger oss og ikke. Hvem som klarer seg selv og ikke.

HVA ER DIN ENERGIKILDE?
Noen fyller seg opp ved å gå en tur i skogen. Andre finner energi i å male bilder. Atter andre gjennom musikk eller meditasjon. Lek og morro med barna eller dyrene sine er alltid gode energikilder. Når vi finner vår egen kilde, kan vi gi så mye mer av oss selv, uten å bli tappet. Da vet vi hvor kilden vår er, og kan på ny fylle oss opp, uendelig mange ganger.

HVORDAN HÅNDTERE DE SOM TAPPER OSS?
Erfaringsmessig føler jeg at det er et stort skille. Noen trenger virkelig å få tilført energi fra andre. Det kan være fordi de er alvorlig syke eller er i svært vanskelige situasjoner, hvor de rett og slett ikke er i stand til å fylle seg opp selv. Disse menneskene gir jeg gjerne masse energi til, det er bare til glede og hjelp. Men…de som faktisk ikke er klar over at de tapper andre uten grunn, må bli bevisst på hvordan de håndterer sin egen enerigbruk. Kanskje de trenger å bli minnet på det, så de kan finne sin egen kilde?

VERDT Å HUSKE PÅ
Ubevisste ting er ikke alltid lett å kontrollere. Derfor kan det være greit å minne oss selv på…at hver gang vi opptrer sint, negativ, frustrert og samtidig tillater oss å la dette gå utover andre, så tapper vi dem for energi. Vi sprer negativitet. Det er dermed ikke sagt at det ikke er lov å vise slike følelser, men det kan være en grei ting å ha i minnet.

En kort huskeregel: at alt som er negativt er tappende både for oss selv, og andre. Misunnelse, personangrep, vold, frykt, mobbing, sjalusi m.m. Alt som er positivt har selvsagt motsatt virkning…det er oppløftende for oss selv og andre.

GLOBALE PÅVIRKNINGER
Dette er det kanskje ikke mange som tror på ennå, men vi kan faktisk påvirke energier på et globalt nivå. Positivitet og negativitet er begge energi. Likt tiltrekker likt, dvs at nagative mennesker liker ikke positive mennesker og omvendt. Begge parter tiltrekker seg og ønsker å være med likesinnende, som forstår dem.  Når vi f.eks leser nyheter hvor mange mennesker reagerer med sinne og frustrasjon, så bidrar vi som gruppe, å gi masse næring til alt som er neagtivt. Det som skjer da, er at det negtive vokser seg større, for hver «matbit» den får.  Det samme skjer med positivitet. Vi bør derfor bestemme oss for…hvilken kraft man ønsker å gi mest næring.

Jeg har laget meg en veldig grei huskeregel som jeg ofte følger…GJØR TING SOM GJØR DEG GLAD.

 

varmehilsner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *