Den indre kampen

Den indre kampen

Illustrasjon: © Ramona .S. B. Olaussen – Snøravn Design

En kamp mellom egoet og bevisstheten. Hvem vinner? Den du gir mest mat, sa en klok indianer til sitt barnebarn, om de to ulvene som kjemper i vårt indre. Det gode og det onde.

HVA ER EGO?
Noen kaller den for sinnet. Etter min erfaring er det her begrensningene ligger, så vi ikke finner rom til å utforske oss selv. Det tok meg lang tid å finne ut av hva egoet egentlig er eller hvem. Det høres merkelig ut å definere egoet som en person, men jeg velger å gjøre det, for å lettere å se «hele» bildet. Når jeg fant ut hvem mitt ego var, ble jeg både forundret og lettet. Det åpnet seg plutselig opp en ny og bedre verden. En stille verden, som endelig ga meg fred i mitt indre. Nå som jeg har blitt kjent med egoet, vet jeg hvordan å håndtere den, når den får sine raptusanfall.

EGOET ER SOM ET LITE BORTSKJEMT BARN
EGOET BÆRER PÅ MYE FRYKT
HVEM ER SÅ BEVISSTHETEN
BEVISSTHETEN ER EN GJEMT SKATT

LIVET ER STØYETE
Mange er redd for stillheten. Det er noe «ukjent». Vi er så vant til lyder ettersom støynivået rundt oss er skyhøy til alle døgnets tider. Trafikken, tv, radio, pc, mobilen, folk rundt oss…osv. Alle vil ha vår oppmerksomhet. Vi har nesten ingen frisoner for å oppleve stillhet. Når vi finner frisonen, hva gjør vi? Slår av tvèn og telefonen? Setter oss i en stille krok i stua med en stor kopp te? En god bok og ett pledd? Vi nyter stillheten. Vi er alene og har endelig fått anledning til å få fred. Men er dette stillheten jeg snakker om? Nei, det er ikke det. Inne i dette bildet er det en vesentlig forstyrrende element…Boka.

STILLHETEN
er inne i oss selv. Fokus på oss selv. Alt som tar fokuset bort fra oss selv, er oppmerksomhetstyver. Den stillheten jeg snakker om er en liten reise innen det å oppleve seg selv, føle seg selv, bare være seg selv…akkurat her og nå. Det kalles meditasjon. Gjennom meditasjon befrir vi oss fra egoet ved å frigjøre oss fra de forstyrrende tankene. Det er gjennom meditasjon at vi kommer i kontakt med vår egen bevissthet. Dette frykter egoet, derfor vil egoet gjøre alt i sin makt for å bombadere oss med tanker. Men det finnes teknikker for å målbinde egoet for en stakket stund. Teknikker man lærer seg etterhvert.

BLI KJENT
Gjennom bevisstheten ser vi egoet i kjærlighet. Vi forstår med ett hvordan det henger sammen. Vi forstår egoet og dens fortvilte forsøk på å identifisere seg på nytt og på nytt. Stadig på leting etter nye ting å begjære. Ting som er ment for å fylle opp ett tomrom, som aldri blir fylt opp, fordi det egoet forsøker å fylle det opp med, har egentlig ingen verdi. Der bevisstheten fyller oss opp med viten og visdom om oss selv…og våre indre verdier, hvor vi ser at vi er nok, at vi er den vi er og at vi strekker til…fyller egoet oss opp med følelsen av å aldri ha nok, aldri strekke til, aldri bli fornøyd.

HVOR ER VI SELV I DENNE KAMPEN?
Jeg ser for meg det bildet med en djevel og en engel på hver sin skulder. Men slik jeg erfarer det, er det ikke en kamp mellom det onde og det gode. Det er mer en kamp mellom det begrensende sinnet og den frie bevisstheten. Den som får mest oppmerksomhet er nettopp egoet, fordi den støyer sånn. Bevisstheten er stille. Den vet at vi på ett eller annet tidspunkt i livet vil våkne og innse at livet må bestå av noe mer enn materielle goder.  Bevisstheten vet, at vi ikke finner det vi alle søker etter…en tilfredshet, en lykke, en helhet og frihet…i de ytre verdiene. Det er det som er bevissthet. Den vet.

ER EGOET OND?
Nei, den er ikke det, i mine øyne. Egoet er som barnet, som må lære seg selv å kjenne. Som må lære seg å tåle at den ikke kan være i sentrum hele tiden. Som må lære seg å kjenne på de forskjellige verdiene, både de ytre og de indre. Egoet er som det barnet vi må veilede inn i livets kaotiske dans, med en kjærlig hånd. Egoet vil alltid være en del av oss, så vi trenger å finne balansen. For å forstå livet bedre, må vi ha kjent egoet på godt og vondt. Det er når vi finner inngangen til vår bevissthet at vi med ett forstår hvilken funksjon egoet har. Ved å akseptere egoet for det den er, blir vi kjent med sider i oss selv. Egenskaper som vi kanskje skammer oss litt over eller har dårlig samvittighet for. En side vi vet selv, ikke gagner oss selv eller de rundt oss. Ved å bli bevisst på egoets egenskaper, kan vi lettere frigjøre oss fra de negative følelsene egoet ofte fører med seg. Vi vil forstå at gjennom å være begrenset i egoet`s tilstand, kunne vi ikke ha gjort eller gjøre ting annerledes. Vi må først bli kjent med bevisstheten og visdommen i vårt indre.

varmehilsner

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *